Bułka Śniadaniowa

Co zjeść na śniadanie to zagadka na którą ludzie starają się odpowiedzieć od wieków. Na szczęście dziś wchodzi na salony Bułka Śniadaniowa.

Składniki:

  • bułka
  • ser (starty bądź pokrojony w kostkę)
  • boczek (pokrojony w kostkę)
  • papryka
  • jajko
  • serek twarogowy
  • Wykrajamy środek papryki, a następnie ucinamy kawałek o grubości około jednego centymetra (  tak powstały paprykowy kwadrat będzie nam służył za ,,foremkę” do jajka aby nasza bułka ładnie się prezentowała).
papryka w kształcie kwadratu
foremka paprykowa
  1. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni.
  2. Kładziemy na niej naszą paprykę, zmniejszamy ogień i wbijamy do środka jedno jajko, przyprawić do smaku solą i pieprzem i dodać odrobinę naszego startego bądź pokrojonego sera.
  3. Na tej samej patelni, gdzieś obok naszej papryki i jajka, podsmażamy boczek według własnego uznania.
  4. Na tej samej patelni podsmażamy przekrojoną bułkę tak aby była delikatnie zarumieniona ( dzięki czemu później będzie chrupiąca).
  5. Patelnie przykrywamy pokrywką i zostawiamy tak na około dwie minuty ( jajko zostawiamy oczywiście według własnych preferencji, bardziej bądź mniej ścięte i trzeba je obrócić przynajmniej raz na drugą stronę żeby zostało równo przysmażone).
  6. Zebranie naszego posiłku w całość zaczynamy od podstawy bułki, smarujemy ją serkiem twarogowym ( bądź też jakimś sosem np czosnkowym czy musztardowym.)
  7. Następnie na tak przygotowane pieczywo dajemy naszą paprykę z jajkiem.
  8. Na to nakładamy nasz przysmażony boczek wraz z resztą startego bądź pokrojonego w kostkę sera.
  9. Tak przygotowane i zebrane składniki koronujemy naszą zarumienioną górą bułki i  voila, życzę smacznego 😀
Wspaniała bułka z papryką i jajkiem
Nasza oryginalna bułka śniadaniowa

Jedno przemyślenie nt. „Bułka Śniadaniowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *