Prosta i smaczna wariacja na temat Tortilli A’la Kebab

Jest to swoista wariacja na temat tortilli kebab na podpłomyku.

Do przygotowania tej jakże świetnej „tortilli” potrzebować będziemy:

  • Mięso ( najlepiej mięso z kurczaka)
  • sos własnej roboty który wzbogaci smak całości ( o którym poniżej)
  • pomidorki koktajlowe
  • kapusta biała
  • sałata
  • czerwona cebula
  • ciasto ( do którego potrzebujemy mąki i wody )
  • przyprawa do gyrosa

Ciasto:

  1. Do wysokiego naczynia dodać 4 łyżki mąki.
  2. Do tego 8 łyżek wody
  3.  Dodać do tego sól i pieprz do smaku. A całość wymieszać.
  4. Ciasto do Tortilli ,,ubić” na desce posypanej mąkom.
  5. Ciasto do Tortilli rozwałkować.
  6. Tak przegotowany podpłomyk nakładamy na wcześniej rozgrzaną patelnie i ,,smażymy” około półtorej minuty z każdej strony.

Sos który polecam to:

  • jedna łyżka jogurtu naturalnego
  • jedna łyżka majonezu
  • jeden ząbek czosnku
  • oraz przyprawy wedle uznania np.  oregano, zioła prowansalskie, sól pieprz  czy też odrobina cukru ( co jest zaskakujące jak świetnie się komponuje, polecam! )

Przygotowanie:

  1. Kurczaka pokroić w chude plasterki, aby nadawały się do użycia w naszej tortilli. Tak pokrojonego kurczaka przyprawić z udziałem odrobiny oliwy: solą, pieprzem, czerwoną papryką  i przyprawą do gyrosa. Całość wymieszać i zostawić żeby sobą ,,przeszło”.
  2. Pokroić pomidorki w ćwiarki, posiekać cebulę, przygotować spory liść sałaty oraz posiekać troszeczkę ( w zależności od własnych preferencji) białej kapusty.
  3.  Mięso usmażyć na patelni z odrobiną oleju ( wcześniej użyliśmy oliwy przy przyprawianiu kurczaka do naszej Tortilli więc niech to będzie naprawdę odrobina).
  4.  Kiedy kurczak się zarumieni należy go ,,zdjąć” z patelni.
  5.  Przygotowany wcześniej podpłomyk do Tortilli ułożyć na desce do krojenia ( aby przygotować go do ułożenia na nim składników).
  6.  Na Tortilli ułożyć liść sałaty,  dodać posiekaną kapustę,  na to nasza cebulka, pomidory, sos  i na to dodać kurczaka.
  7. Całość zawinąć od ,,dołu” do przodu, następnie bok do środka i to samo z drugim bokiem naszej tortilli.

Całość wygląda niemal wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej.

Tak więc pozostaje tylko życzyć smacznego :)

 

kebab w tortilli z pomidorami oraz sosem
kebab w tortilli z podpłomyka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *